Yrittäjä itse katsoo suoraan kameraan aurinkoisena päivänä, poseeraten mustan avoauton vieressä. Hän on tyylikkyyden perikuva aurinkolaseissaan ja silkkihuivissaan.

Rokkari, Persoonallinen, Klassinen vai Rento - Mikä on Sinun tyylisi?

"Oma tyylini on kovin valtavirrasta poikkeava, joten saatavuus vaikka vaatteisiin on hurjan suppea lyhytkasvuisena."

"On iso ongelma että suurin osa apuvälineistä on rumia, koska tyyli puolta ei ajatella ollenkaan. Ja iso osa on suunniteltu ikään kuin väliaikaisen tyylisesti."

"Olen maksanut siitä, että rollaattorini maalattiin ja siihen asennettiin valot."

Jos et tiedä, kysy

Kun KADE. oli vielä pilkkeenä silmäkulmassani, lähdin kyselemään tyylistä apuvälineiden käyttäjiltä. Kynnys ry:n Facebookissa julkaistu kysely keräsi yhteensä 74 vastausta, joka ylitti kaikki odotukseni.

Ette ikinä arvaa, mitä kyselystä selvisi! Oma tyyli on tärkeä ja siihen panostetaan - ajatella. Yllä on muutama suora kommentti kyselyyn vastanneilta.

Yli 80% vastaajista toteutti tyyliään vaate- ja kenkävalinnoilla, yli puolet ulkonäköön (meikki, hiukset, parta jne.) panostamalla. Sen lisäksi jopa 40 % vastaajista etsi ja hankki omannäköisiä apuvälineitä ja tarvikkeita. 30% tuunasi itse apuvälineitään. Valtaosalla oli kuitenkin vaikeuksia löytää itselleen tyyliinsä sopivia apuvälineitä. "Vaikea löytää kauniita värejä en käytä mustaa!", parkaisi eräskin vastaaja.

Osa vastaajista suostui myös haastatteluun ja pääsin viettämään lukuisia iltapäiviä tyylistä ja apuvälineistä jutellen. Kun sitten pääsin levittämään eteeni kaiken kyselyn ja haastatteluiden pohjalta keräämäni tyylitiedon, aloin hahmottaa yhtäläisyyksiä.

Löysin neljä erilaista tyylisuuntaa:

Rokkari

Särmikäs Rokkari luottaa mustaan ja bändipaitoihin, ja tuntee olonsa alastomaksi ilman nahkatakkiaan. Vaikka Rokkarin väriskaala on rajattu, tylsää hänen pukeutumisensa ei ole. Rokkari pitää yksityiskohdista, kuten niiteistä. Hänen hiuksensa ovat usein värjätyt. Rokkari on tarkka tyylistään ja osaa ja uskaltaa vaatia ympäristöltään, mitä tarvitsee tyylinsä toteuttamiseen. Avustajat taipuvat hänen tahtoonsa. Usein opiskelijabudjetilla elävä Rokkari ostaa vaatteitaan nuorisoliikkeistä, kuten H&M:stä.

Persoonallinen

Näyttävä Persoonallinen haluaa olla katseiden kohde. "Ihmiset katsovat kuitenkin, on hauska antaa heille jotain katsottavaa", saattaa Persoonallinen tyylitaituri tokaista. Hän rakastaa värejä ja kuoseja ja pitää vaihtelusta - kuka nyt samaa tyyliä haluaa pitää päivästä toiseen! Persoonallinen osaa vaatia itselleen sopivia apuvälineitä ja vaatteita. Hän myös panostaa ulkonäköönsä paljon aikaa ja vaivaa - Persoonallinen löytää nimittäin tyyliinsä ja budjettiinsa sopivat vaatteet parhaiten kirpputoreilta. 

Klassinen

Tyylikäs Klassinen arvostaa hillittyä. Hän ei pidä räikeistä väreistä, vaan nojautuu mieluiten neutraaliin väripalettiin. Klassinen on sinut vammansa ja apuvälineidensä kanssa, eikä hillitty tyyli olekaan mikään yritys "piiloutua". Klassinen yksinkertaisesti vain pitää huolitellusta ja ajattomasta tyylistä - ja on valmis myös panostamaan siihen. Klassinen pukeutuu elegantisti sävy sävyyn ja nauttii merkkivaatteiden tuomasta luksuksesta arjessa.

Rento

Rento pukeutuja valitsee asunsa ennen kaikkea mukavuus ja toiminnallisuus edellä. Ulkonäkö on Rennolle toissijaista. Tärkeintä on, etteivät vaatteet kiristä ja purista päivän mittaan, vaan niissä on mukava viettää aikaa. Rennon kaapista löytyykin lempiverkkareita vino pino🙂

Löysitkö itsesi joukosta?

Nyt haluan heti sanoa, että nämä "tyylisuunnat" ovat tietenkin karkeita yleistyksiä, joissa on vedetty mutkat suoriksi. Kaikki me olemme makuinemme ja tyylinemme yksilöitä - yhtenä hetkenä yhtä ja toisena hetkenä toista, tilaisuudesta ja elämäntilanteestakin riippuen. Mutta usein näissä yleistyksissäkin on jotain totuuden siementä. Mitä tyylisuuntaa toteutat useimmin? Tai mitä haluaisit toteuttaa?

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti